Väliaikaistaminen CEREC:llä

Hyvin vähän käytetty CEREC:n ominaisuus on väliaikaisten tekeminen. Yleensä tätä ei yksittäisissä kruunuissa tarvita, mutta heti kun poistetaan hammas ja halutaan se korvata siltarakenteella, ollaan jännän äärellä.

Tässä potilastapauksessa näytetään miten voit hyödyntää laitteistoa ja jyrsiä väliaikaisen jo vaikka ennen kuin olet koko hammasta poistanut.

D.12 on halki ja fistelöi eikä muuta vaihtoehtoa ole kuin poistaa se. Tässä voitaisiin myös d.12 korvata implantilla ja tehdä d.11 yksittäinen kruunu, mutta nyt tehdään dd.13-11 siltarakenne.

D.11 on tapaturmaisesti lohjennut ja d.12 juurihoidettu.
Hammasta on useaan kertaan korjattu ja se on kiinnitetty viereisiin hampaisiin muovilla
Okklusaalinen näkymä, dd.11-13 ovat yhteenkytketyt

Hoito aloitetaan hiomalla dd.13,11 siltaa varten ja d.12 katkaistaan lähes ikenen tasalta. Tämän jälkeen voi tilanteesta ottaa jäljennökset ja siirtyä suunnittelemaan siltaa. Ohjelmassa voidaan d.12 poistaa nyt helposti virtuaalisesti ja tehdä silta normaaliin tapaan. Tässä materiaalina on TelioCAD, joka on muovia ja se on melko nopea työstää. Tämän sillan jyrsintä vei aikaa noin 15 minuuttia.

Hiotut hampaat ja d.12 katkaistu.
D.12 poistettuna mahdollisimman atraumaattisesti
Väriksi valittiin A3

Sillan suunnittelussa ei ole sen ihmeellisempää, kuin että poistetun hampaan väliosan muotoilu täytyy olla riittävän pitkä poistokuoppaan, jotta se tukee pehmytkudosta. Jyrsin tekee suoraan siistiä jälkeä eikä tässä jälkikäsittelynä tehty mitään muuta kuin hiontatappien poisto ja kiilloitus.

Valmis väliaikainen silta paikallaan
Valmis silta sivulta ja tikutusvälit
Valmis silta okklusaalisesti

Tämän toteuttaminen ei vaadi muuta kuin ennakkoon hyvää suunnittelua ja keskustelua potilaan kanssa. Tämä koko hoito tehtiin yhden päivän aikana, niin että ensimmäisellä käynnillä hiottiin hampaat ja poistettiin d.12. Parin tunnin päästä kiinnitettiin väliaikainen silta paikoilleen.

Väliaikainen silta saa olla 2-3kk paikoillaan, jonka jälkeen hiontarajat tiputetaan apikaalisesti ja hionnat viimeistellään, sekä tilataan lopullinen silta teknikolta (tai valmistetaan itse zirconiasta).

Paraneminen – 3kk päästä poistosta

Silta on pysynyt hyvin paikoillaan koko paranemisajan ja tältä kudos näyttää. Vetäytymistä on hieman havaittavissa, mutta se on oletettua. Nyt voidaan hiontarajat tiputtaa hieman alemmas ja valmistaa lopullinen silta.

3kk paranemiskuva
3kk paraneminen
Okklusaalinen näkymä

Tästä tilanteesta on helppo jatkaa lopullisen sillan osalta. Väliaikaista voi käyttää siihen saakka, että saadaan lopullinen valmiiksi.

Responses