Uniapneakiskon uusinta digitaalisesti

Potilaalla on ollut unipneakisko käytössä reilusti yli vuosikymmenen ja on ollut tähän erittäin tyytyväinen. Kisko on monoblokki eli käytännössä kaksi purentakiskoa, jotka on liimattu yhteen haluttuun terapeuttiseen asemaan. Vanha kisko on tullut nyt tiensä päähän ja potilas haluaa kiskon uusittavan niin, että uusi kisko on täysin samassa asemassa.

Vaihtoehtoja olisi ottaa jäljennökset ylä- ja alaleuasta, sekä lähettää vanha uniapneakisko teknikolle, joka voi tällöin mallit kipsata haluttuun asemaan.

Digitaalisesti kiskon kopioiminen on suoraviivaista, jäljennetään normaalisti ylä- ja aleleuka ensin. Tämän jälkeen terapeuttinen asema jäljennetään niin, että laitetaan vanha kisko suuhun ja sivualueilta rekisteröidään purenta. Purenta jäljennetään molemmilta puolilta (ns. dual bite), joka parantaa tarkkuutta purennan rekisteröinnissä.

Vanha kisko 3D-printatuilla malleilla

Purennan rekisteröinnissä tarvitaan hampaista riittävästi dataa, jotta se onnistuu. Vanhasta kiskosta hioin molemmilta puolilta bukkaalisesti akryyliä pois, jotta rekisteröinti onnistuu. Tällöin potilas saa kiskon käyttöön jäljennöksen jälkeen ja se on vielä käyttökelpoinen ennen uuden valmistumista.

Leukojen asemointi stl-tiedostoilla

Teknikolle lähetetään kaksi stl-tiedostoa, ylä- ja alaleuka. Purennasta ei tule erillistä tiedostoa, vaan leuat automaattisesti asemoidaan sen mukaan. Näitä tiedostoja voidaan selata erilaisilla 3D-ohjelmistoilla, kuten yllä olevalla videolla. Tässä ollaan käytetty Meshmixer-ohjelmistoa, joka on ilmainen.

Uusi kisko, sama 3D-printattu malli kuin aiemmassa kuvassa

Teknikko tekee kiskon näiden digitaalisten mallien mukaan, tässä tapauksessa myös printattiin mallit johon voi kiskoja sovittaa. Molemmat kiskot istuvat malleilla erittäin hyvin ja suuhun kisko sopi täysin ilman muutoksia.

Uusi kisko suussa

Jäljennöksistä jää mallit ja on helppo säilyttää, yhteensä stl-tiedostojen koko on 45Mb. Tarvittaessa voidaan uusi kisko valmistaa, ilman että potilas tulee edes käymään, mikäli halutaan samanlainen kisko samaan terapeuttiseen asemaan.