Purennan kuntoutus injektiomuovitekniikalla

Potilaalla on kuluneet hampaat, vertikaalikorkeus on madaltunut ja purenta on AII-tyyppinen lievä syväpurenta. Potilaan oma toivomus oli saada esteettinen lopputulos. Suuhygienia on hyvä, vanhoja muovipaikkoja vain pari yksittäistä pientä, eikä yhtään juurihoitoa.
Hampaat ovat kuluneet eroosion ja närästyksen yhteisvaikutuksesta.

Hampaita ei haluttu hioa paljoa, sillä tämä olisi melko kajoavaa hoitoa. Poikkeuksena kiertynyt d.22 jota hieman redusoitiin, koska hammasta haluttiin esteettisistä syistä hieman kääntää. Suunnitelmaksi tehtiin täysin additiivinen muovilla paikkaus. Tekniikkana käytettiin injektio-muovitekniikkaa, jossa tehdään suunnitelman mukaiset 3D-printatut vuorottelevat ja täydet mallit, joiden avulla voidaan hampaat yksittäin siirtää suuhun täysin halutun kaltaisina.

Alkutilanne yläleuka
Alkutilanne alaleuka

Hampaisto jäljennettiin digitaalisesti ja lähetettiin tässä tapauksessa labraan, jossa suunnitelma tehtiin. Oheisessa videossa on suunnitelma, jolla lähdettiin työtä viemään eteenpäin.

Seuraavaksi saadaan mallit ja siirtoa varten tarvittavat tavarat labrasta. Puttyllä voidaan siirtää kokeilua varten tilanne väliaikaisesti suuhun, etenkin tässä tilanteessa oli syytä kokeilu tehdä, koska purentaa nostettiin noin 1mm ja alainkisiivejä kallisesttiin aavistus bukkaalisesti, ettei syväpurenta pahene.

Kaikki tarvittavat mallit, vuorottelevat ja täydet
Suunnitelma siirretty suuhun testattavaksi

Mikäli kaikki ovat suunnitelmaan tyytyväisiä, voidaan aloittaa varsinainen työ. Potilaalle kaikkien hampaiden siirtäminen on liian pitkä urakka kerralla tehtäväksi ja tässä tehtiin kaikki hampaat kahdella kerralla peräkkäisinä päivinä. Sessiot kestivät 2-3h ja viimeistely tehtiin erillisellä kerralla.

Ensin aloitetaan vuorottelevilla malleilla, tehdään yläleukaan joka toinen hammas valmiiksi ja tämän jälkeen loput hampaat. Viereiset suojataan aina teflonteipillä ja flow-muovi ruiskutetaan okklusaalisesti tehdystä reiästä. Kovetus tehdään alustavasti transparentin silikonin läpi ja lopuksi ilman silikonia. Näin edetään jokaisen hampaan kohdalla niin kauan, että kaikki on saatu valmiiksi.

Tekniikka yksinkertaisuudessaan

Tekniikalla saadaan todella tarkasti kopioitua suunnitelma, myös sekundaarianatomia kopioituu erittäin hyvin. Tämä on myös osittain ongelma, sillä 3D-printattujen mallien täytyy olla hyvällä resoluutiolla, ettei printtauskerrokset näy lopputyössä. Ne saa hiottua pois, mutta se aiheuttaa lisää työtä.

Okklusaaliset muodot
Okklusaalisesti selkeästi nähdään printatut kerrokset

Koko työhön meni 2x3h potilasajat, sekä suunnittelu ja viimeistelykäynnit. Potilaalle tehtiin myös purentakisko hampaita suojaamaan. Mikäli muovia lohkeaa, voidaan vanhat mallit ottaa takaisin käyttöön ja kopioida yksittäinen hammas vanhoista malleista.

Lopputilanne
Suunnitelma

Näin laaja tällä tekniikalla toteutettu hoito on hyvin minimaalisesti invasiivinen ja korjaukset ovat erittäin helppo tehdä, kunhan vain säilytetään vanhat mallit. Estetiikka saadaan myös tehtyä täysin suunnitelman mukaiseksi ja tekniikka on melko helppo toteuttaa hyvin luotettavasti joka kerta.

Potilaan kannalta hoito on myös hyvin ennustettavaa ja potilas tietää minkälainen lopputulos on, koska sitä päästään kokeilemaan, etenkin jos muutetaan hampaiden muotoa radikaalisti.

Muovina työssä käytettiin GC G-Aenial Flow A1 kaikissa hampaissa.

Responses

 1. Moi,
  Nättiä työtä! Miten saa estettyä, että ikenelle ei tule ylimääriä? Vai täytyykö vain hyväksyä, että sitä tulee ja viimeistely ottaa paljon aikaa?
   
  Ystävällisin terveisin, Anton Mustonen 

  1. @antonmustonen Hyvä kysymys. Tässä siis tehdään ensin joka toinen hammas ja viereiset suojataan. Suojaaminen hampaisiin on helppo tehdä teflonilla ja tällöin voit etsata ja sidostaa hampaan pinnan ilman, että viereiseen menee sidosainetta.

   Ikenelle ei juurikaan muovia mene, sillä muotit ovat hyvin tiiviit täältä ja kun ruiskutat flow-muovia okklusaalisesti reiästä, voit samalla painaa hieman sormilla muottia tiiviiksi. Oman kokemuksen mukaan ienrajojen viimeistely on hyvin nopeaa.

   1. @admin eikö viereisillä hampailla oleva teflon estä että muotit eivät mene pohjaan saakka?
     

    1. @henkka1 Ei estä, teflon on niin ohutta että se ei vaikuta muottiin mitenkään. Toki se täytyy niin asetella, että teflon ei jää ryppyyn tai klimpille jolloin se voisi estää pohjaan saamisen

  1. @antonmustonen Kokeile ja laita kommenttia miten sujuu! Ainakin Elysee Dental tarjoaa suoraan koko paketin kun lähettää vaan alkumallit sinne

 2. Hei!
  Miten olet hinnoitellut omat toimenpiteet tässä tekniikassa? Oletko käyttänyt normaaleja paikkauskoodeja jokaiselle hampaalle?

 3. Hei,
  Minä olen käyttänyt purennan kuntoutuksen / korotuksen koodia. Mites muut?
  -Anton Mustonen 

 4. Joko yksittäisiä paikkauskoodeja (KELA ei näistä tykkää ja joka kerta saa selvityksen tehdä) tai sitten purennan korotuksen koodeja:

  SHC01 Purennan korottaminen, suppea
  SHC02 Purennan korottaminen
  SHC03 Purennan korottaminen, laaja.

Comments are closed.