Medit i700 IO-skanneri

Intraoraaliskannereita on markkinoilla jo erittäin paljon ja niiden tarkkuus paranee jatkuvasti. Sain testiin Medit i700 -skannerin ja halusin nähdä miten se vertautuu CEREC Primescaniin.

Medit i700 on julkaistu huhtikuussa 2021 ja se on paranneltu malli i500 -skannerista, joka edelleen on markkinoilla. Skannerissa on irroitettavat potilaskohtaiset kärjet, jotka voidaan autoklavoida jopa 100 kertaa. Lisää skannerista voit lukea valmistajan nettisivuilta täältä.

Käytettävyys

Skanneri on yhdistettävä piuhalla tietokoneeseen skannatessa, joten tarvitset tietokoneen melko lähelle potilastuolia. Tietokoneen on oltava riittävän tehokas, mutta uudet tehokkaat läppärit ovat täysin riittäviä.

Skannerin voi yhdistää kahdella eri tavalla, tässä kuvassa oikealla on skanneri yhdistetty jakajaan, josta toinen pää kulkee tietokoneeseen ja toinen virtalähteeseen. Toinen vaihtoehto on kytkeä skanneri suoraan tietokoneeseen, mutta tällöin tarvitaan Type C liitin josta saa ulos riittävän suuren virran (5V ja 3A), jotta lisävirtaa ei tarvita.

Lisävirtalähteen kanssa
Yhdellä johdolla

Jos käytät lisävirtalähdettä, täytyy toisen pään olla luonnollisesti yhdistetty pistorasiaan, joka vaikeuttaa hieman siirtelyä ja lisää johtojen kanssa pelaamista. Ylhäällä kuvassa on lisävirtalähde alatasolla ja skannerin johto kiinnittyy siihen jakajalla. Takana oleva kirurginen porayksikkö ei liity tapaukseen.

Läppäriä voit toki käyttää ilman virtalähdettä, joten tästä saa helposti liikuteltavan kokonaisuuden.

Skannerin koko

Skannerin koko on jotakuinkin samaa luokkaa Primescanin kanssa, joskin eroja on hieman. Kädessä i700 tuntuu hieman kevyemmältä ja skanneri on ohuempi peräpäästä. Skannatessa tätä eroa ei allekirjoittanut juuri huomaa, sillä ote skannerista on läheltä skannauspäätä, eikä näissä juuri ole tuntumassa eroa.

Meditissä on kolme nappulaa, kaksi etupuolella ja yksi takana. Sinisestä saa skannauksen käyntiin ja tämän alapuolella on joystick, josta voi vaihtaa ylä- ja alaleukaa skannauksen aikana, joten tietokoneeseen ei tarvitse koskea ennen kuin skannaus on valmis.

Skanneripäiden koko on lähes samankokoinen, mutta i700 on hieman litteämpi. Primescanissa on linssi skannauspään suojana, mutta i700 on avoin.

Skannereissa on huurtumisen esto toteutettu hieman eri tavoilla, i700 puhaltaa lämmintä ilmaa tästä aukosta jolloin se pysyy auki ja Primescan lämmittää linssiä. Molemmat tavat tuntuvat toimivan hienosti kliinisessä käytössä.

i700 vs Primescan

Skannaaminen

Skannaaminen on molemmilla skannereilla helppoa ja lopputulos on hyvä. Skannauksessa jonkin verran vaikuttaa käyttäjän kokemus, etenkin kun skannataan hampaatonta leukaa tai implantteja. Tätä on tutkittu jonkin verran ja mm. 2021 tutkimuksessa Revell & co tämän totesivat.

Alla on jäljennetty sama tapaus molemmilla skannereilla. Jäljennöstä ei ole tarkoituksella nopeutettu. Huomioitavaa on, että olen käyttänyt Primescania sen julkaisusta lähtien päivittäin ja tämä oli kolmas jäljennös i700 skannerilla.

Skannaaminen on allekirjoittaneelle helpompaa tutulla Primescanilla ja pienellä harjoittelulla myös i700 tulisi riittävän tutuksi ja skannaaminen varmasti helpottuisi. Isoin haaste on softan käyttö, sillä hyppäsin suoraan syvään päätyyn ilman käyttökoulutusta tai muutakaan valmistautumista. Siitä huolimatta potilaan luominen, työn valitseminen ja skannaus onnistuivat ilman minkäänlaista valmistautumista.

Purennan otin vain yhdestä kohdasta, sillä en huomannut mistä toisen purentakohdan saisi otettua, mutta näitä voi ottaa enintään 5kpl joka parantaa purennan tarkkuutta huomattavasti ja isoissa töissä on erittäin suositeltavaa ottaa purenta molemmilta puolilta.

Olin myös hieman nopeampi Primescanilla, mutta tämä johtuu suureksi osaksi siitä, että olen niin tottunut kyseiseen laitteeseen.

Skannerin tarkkuus

Koska skanneri on julkaisu vajaa vuosi sitten, on tutkimuksia hyvin rajallisesti tarjolla. Vielä julkaisematon tutkimus antaa kuitenkin hyvää osviittaa siitä, että skanneri on erittäin tarkka kliinisessä työssä. Renne & co tutkivat uusien skannerien tarkkuutta yläleualla johon oli kosteuselementti tuotu mukaan. Kaikki uudet skannerit ovat kliinisesti hyväksyttävällä tasolla, eikä merkitseviä eroja skannereiden välillä ole. Tutkimus julkaistaneen tänä vuonna.

Tarkkuustutkimus uusilla skannereilla

Yhteenveto

Olen tottunut käyttämään Primescania ja se on helposti liikuteltava huoneesta toiseen ja pyyhkiä. Medit tarvitsee jonkinlaisen kärryn, jossa pidät läppäriä ja muita johtoja. Skannerin teline olisi myös hyvä liimata johonkin kiinni, jotta skanneria ei pudota vahingossa. Käytännöllisyys on Primescaniin verrattuna heikompi, mutta itse skannaaminen melko samanlaista ja alustavien tulosten mukaan myös yhtä tarkkaa.

Medit i700 on näppärä skanneri ja jos et halua itse tehdä chairside-töitä, niin lähettävänä skannerina tämä toimii hyvin, etenkin jos sinun ei tarvitse usein sitä liikutella huoneesta toiseen tai kehität siihen hyvän systeemin.

Mikäli haluat skannerin testiin tai lisätietoja siitä, ota yhteyttä:

Elysee Dental Oy / Liisi Salminen
info@elysee-dental.fi
0400 994 661

Responses