GC LiSi Block – d.26 onlay

Usein tulee tilanteita, joissa muovitäytteen tekeminen ei ole mielekästä jolloin herää kysymys; mitä muuta voitaisiin tehdä, jotta saadaan laadukas ja pitkäikäinen täyte.

Tässä potilastapauksessa käydään läpi GC LiSi Blockin käyttö ja koulutusportaalista löydät materiaalin käsittelyyn tarkat ohjeistukset. Materiaali on siitä hyvä, että voit valita kiilloituksen ja maalauksen väliltä. Voit siis suoraan jyrsimestä tulleen täytteen kiillottaa ja sementoida suuhun, joka mahdollistaa hyvin nopean työnkulun.

Muovitäyte, josta saumat karioituvat

Onlay-täytteen tekeminen tulee usein kysymykseen, kun hampaasta ollaan menetetty paljon omaa kudosta. Usein muovitäytteiden tekeminen on haastavaa jos kaviteetti on approksimaalivälistä syvä ja kuspi tai kuspit puuttuvat. Matriisin ja sen kiilaaminen voi olla hankalaa, niin että täytteestä saataisiin toimiva ja puhdistettava. Näihin tapauksiin keraaminen onlay on erittäin hyvä vaihtoehto ja kliinikolta kuluu käytännössä sama aika molempien valmistukseen. Pienellä harjoittelulla jokainen pystyy tekemään onlay-täytteen alusta loppuun tunnin vastaanottoajalla.

Tässä potilastapauksessa oltaisiin voitu tehdä myös muovitäyte, mutta keramialla saadaan laadukas ja pitkäikäinen täyte. Aloita onlay-preparointi sillä, että poistat ensin vanhat täytteet ja karieksen, jonka jälkeen katsot mitä jäi jäljelle. Tässä tehtiin IDS (Immediate Dentin Sealing) ja kaviteettiin sidostettiin Ivoclarin Multicore Flow White, joka on pilarimateriaalia.

Kaviteetti
IDS tehty

Valkoinen pilarimateriaali on tässä vaiheessa helppo havaita ja tehdä onlaylle ideaalihionta. Tällöin materiaalia jää vähäinen määrä pulpaaliseinämälle. Tällä tekniikalla voi tehdä myös syvien kaviteetin reunojen noston (deep margin elevation).

Hionta tehty ja ienlanka paikoillaan

Onlay-hionnoissa ei ole mitään sen suurempaa taikuutta, varmista että sovitussuunta on okklusaalisesti ja hiontarajat ovat hyvin nähtävissä. Käytä tarvittaessa ienlankaa tai muuta retraktiota. Tämän jälkeen jäljennetään ylä- ja alaleuka, sekä purenta ja suunnitellaan työ.

Kuivana sovitus
Sementoinnin jälkeen

Hiontatappi poistetaan ja työ kiilloitetaan 3-vaiheisella systeemillä. Huippukiillon saat timanttipastalla ja harjalla. Vasemmalla on kuivana sovituskuva ja oikealla heti sementoinnin jälkeen. Sementoinnissa voit käyttää haluamaasi sementtiä.

Valmis täyte kontrollissa

Valmis työ istuu värin puolesta oikein hyvin ja HT-sävyllä saadaan täyte häviämään omaan hampaistoon hyvin. Materiaali on hyvin läpikuultava ja HT sopii pääsääntöisesti onlay-täytteisiin ja LT käytännössä kaikkiin muihin. Etualueella voidaan tapauskohtaisesti käyttää kumpaa tahansa.

Käy opiskelemassa lisää koulutusportaalista aiheesta. Täältä löydät myös kruunun valmistuksen, sekä perusmaalauksen.

Responses