Etualueen laminaatit injektio-muovi-tekniikalla

Alkutilanne oikomishoidon jälkeen

Potilaan toive oli saada etualueesta siisti. Hänelle tehtiin ensin oikomishoito kalvo-oikomisella (Invisalign) josta muutamat muovikiinnikkeet vielä ovat jäljellä.

Etualueen estetiikan parantamisessa on muutama vaihtoehto ja tässä tapauksessa päädyttiin täysin additiiviseen muovi-injektioon. Laminaateilla tai osakruunuilla jouduttaisiin omaa hammaskudosta jonkin verran poistamaan hionnan yhteydessä.

Putty koevedosta varten
Täysin additiiviset muovilaminaatit

Koko hoito tehtiin in-house, vahaus tehtiin Meshmixerillä, 3D-mallit printattiin Formlabs Form 2:lla ja muotit tehtiin GC Exaclear silikonilla. Perinteisellä putty-jäljennöksellä koko vahauksesta saatiin koevedosta varten muotti.

Joka toinen hammas lopullisessa muodossa

Vahausta kokeiltiin ensin suussa ja ulkonäkö miellytti potilasta, jolloin voitiin jatkaa lopullisiin versioihin. Digitaalisessa vahauksessa tehtiin kaksi muottia, toisessa joka toinen hammas on vahattu ja toisessa jokainen. Vahaus on pelkästään bukkaali- ja inkisaalikärkiin joten purentaan ei tässä tapauksessa tarvitse kiinnittää huomiota.

Koko vahaus

Lopullisen työn valmistus tehtiin seuraavasti. Aloitettiin suojaamalla viereiset hampaat teflon-teipillä ja sidostetaan normaalisti. Pienestä reiästä inkisaalikärjestä ruiskutetaan hammas täyteen Flow-muovia ja lopulta kovetetaan kirkkaan silikonin läpi. Näin mennään hammas kerrallaan kunnes joka toinen hammas on saatu tehtyä. Tässä vaiheessa voi ja kannattaa hampaita siistiä ennen siirtymistä loppujen siirtoon.

Kirkas muotti jolla aloitettiin

Loput hampaat siirretään suuhun täysin samalla tavalla jonka jälkeen voidaan ienrajat ja hammasvälit siistiä. Teflon-teipin ansiosta hammasvälit jäävät napakoiksi eikä viereisiin hampaisiin sidostu mitään ylimääräistä.

Näkymä heti toimenpiteen jälkeen

Ien annettiin rauhoittua parin viikon ajan ja potilas tuli tämän jälkeen kontrolliin.

Lopullinen tilanne ikenen parannuttua

Muovilaminaatit tehtiin yhdellä hoitokerralla.