Dd. 32-42 zirconia silta

Alkutilanne, vanha pintakiinnitteinen siltarakenne on irti

Potilaalle on tehty pintakiinnitteinen silta useita vuosia sitten ja tämä on useamman kerran irronnut. Nyt tähän on toivomuksena saada kestävä ratkaisu, joka on myös paremman näköinen.

Alkutilanne, vanha silta paikoillaan
Alkutilanne, pieni defekti bukkaalisesti
HF-kuva alkutilanteesta

D.41 on juurihoidettu ja tämä ei yksinään tukihampaana ole riittävän kestävä, vaikka Anten säännön mukaan korvattavan juuren pinta-ala ei olekaan iso. Tässä ulotetaan silta d.42 saakka, jotta rakenne kestää myös jatkossa.

Ideaalitilanteessa olisi tehty ensin väliaikainen silta ja pehmytkudosaugmentaatio, jolla saataisiin pieni defekti pois, mutta tähän ei tässä tapauksessa ryhdytty.

Hionnat, ienlanka paikoillaan
Okklusaalinen näkymä hionnoista

Hionnat tehtiin normaaleina kruunuhiontoina, käyttäen minimaalista preparointia, jotta säästetään mahdollisimman paljon omaa hammaskudosta.

Ienlangalla painettiin d.41 ientä alaspäin, jotta vanha täyte saatiin poistettua ja hiontaraja siistittyä.

Hiontojen jälkeen potilaalle laitettiin väliaikaiseksi structurilla silta. Alussa otettiin puttyllä jäljennös, jotta väliaikainen on helppo tähän tehdä.

Suoraan jyrsimestä
Hiontatuet poistettu ja silta siistitty
Sintrauksen jälkeen
Maalattuna ja poltettuna

Jäljennös tehtiin Primescanilla ja sillan materiaaliksi valikoitui zirconia. Tarkemmin valittiin IPS e.max ZirCAD MT A3, joka on liukuvärjätty zirconiablokki.

Sillan suunnittelu tehtiin normaalilla Primescanilla käyttämällä CEREC SW 5.2-ohjelmistoa.

Silta jyrsittiin B45-kokoisesta blokista Primemillillä ja tähän se mahtui hyvin ja vielä olisi voinut pidemmänkin sillan tarvittaessa tehdä.

Ensin silta sintrataan, joka kestää 2 tuntia, jonka jälkeen se voidaan vielä karakterisoida ja maalata. Tämä lasitteen poltto on noin 20minuuttia ja tässä ei tarvittu kuin yksi lasituspoltto.

Seuraavaksi silta on valmiiksi sovitettavaksi ja sementoitavaksi.

Sementoinnin jälkeen

Silta oli kerralla riittävän esteettinen ja se sementoitiin paikoilleen. Silta hiekkapuhallettiin ja sementoinnissa käytettiin lasi-ionomeerisementtiä, josta ylimäärät on helppo poistaa.

Potilaalle varattiin tämän jälkeen kontrolliaika parin viikon päähän, jossa voidaan vielä purenta varmistaa.

Sementoinnin jälkeen okklusaalinen näkymä
Kontrollissa 2vko päästä
HF-kuva lopusta

Kontrollissa tarkastettiin vielä purenta, sekä otettiin HF-kuva ettei alueelle ole jäänyt mitään ylimääräistä sementtiä.

Oleellista silloissa on se, että potilas saa välit puhdistettua hyvin, joten muista varmistaa tikutusvälit!

Potilaalle oli varattu 2 aikaa samalle viikolle: ensimmäinen 1h ja toinen 30min.
Ensimmäisellä ajalla hiottiin, jäljennettiin ja laitettiin väliaikainen. Seuraavalla käynnillä silta sementoitiin paikoilleen.

Aktiivista työaikaa meni sillan valmistukseen ja suunnitteluun yhteensä noin 45min

Responses

  1. Siisti lopputulos 👍 Millaisen alustäytteen teit juurihoidettuun hampaaseen tässä tapauksessa?

    1. @raita Tässä en tehnyt mitään, vanha muovi oli siisti. Jos olisin sen vaihtanut niin näihin käytän lähes poikkeuksetta Ivoclarin Multicore Flow:ta, jota saa täysin valkoisena, se on helppo hioa ja erottuu hyvin omasta hampaasta. Emaxin kanssa sitten tyypillisesti dentiiniväriä

Comments are closed.