Dd.16,24 implanttien digitaalinen hoitopolku

Yksittäisiä hampaita korvataan nykyään erittäin paljon implanttikantoisin rakentein. Ne ovat helpot puhdistaa (verrattuna siltarakentesisiin) ja ennuste on erittäin hyvä. Tälle potilaalle tehtiin kaksi implanttia yläleukaan.

Alkutilanne, puuttuvat hampaat d.16 ja d.24

Hoito aloitettiin KKTT-kuvalla yläleuasta, sekä hampaistosta otettiin pintamallit. Ensin tehtiin proteettinen suunnitelma, jossa kruunut tehtiin siihen kohtaan mihin ne ideaalisti purennassa tulisivat. KKTT-kuva ja pintamalli yhdistettiin Galileos-implanttisuunnitteluohjelmassa yhteen ja implanttien paikat suunniteltiin proteettisen suunnitelman mukaan.
D.16 regiolle 4.8x9mm Astra Osseospeed EV ja samalla sinuksen pohjan nosto taltalla.
D.24 regiolle 4.2x13mm Astra Osseospeed EV ja bukkaalisen jump gapin graftaus samalla kun implantoidaan.

D.16 proteettinen suunnitelma
D.24 proteettinen suunnitelma

Seuraavalla käynnillä asennettiin molemmat implantit. Kirurgia tehtiin täysin ohjatusti eli osteotomia ohjurin läpi, sekä implantin vienti ohjurin läpi. D.16 osteotomia jätettiin hieman vajaaksi ja sinuksen pohja murrettiin taltalla. D.24 bukkaalista aluetta ei graftattu, tilanne kliinisesti oli niin siisti. Molemmille implanteille valmistettiin omat kirurgiset ohjurit (CEREC Guide 3).

D.16 asema
D.24 asema

Kirurgian kestoa lyhentää hyvä suunnitelma ja ohjurit, tässä kokonaisaika oli 60min, josta paljon aikaa kuluu peittelyyn, tavaroiden laittamiseen jne.

D.16 viikko asennuksesta
D.24 viikko asennuksesta

Viikon päästä ompeleet poistettiin ja implantit jätettiin luutumaan kolmeksi kuukaudeksi. Tässä vaiheessa potilas käy kolmatta kertaa, ensimmäisellä suunnittelu ja kuvat, toisella kirurgia ja kolmannella kontrolli, sekä ompeleiden poisto.

3kk asennuksesta
3kk asennuksesta

Paranemisvaiheen jälkeen molemmat jäljennettiin samalla kerralla käyttämällä CEREC Omnicam -skanneria. Implantit olivat luutuneet hyvin ja pehmytkudos on siisti kauttaaltaan.

Jäljennöksessä käytettiin Scanbodyjä, jokaiselle koolle on omansa.

Jäljennösvaiheessa näkymä okklusaalisesti
Scanbody paikoillaan

Jäljennöskäynnin jälkeen päästään tekemään implanttikruunut. Molemmat kruunut ruuvikiinnitteisinä. Materiaalina IPS e.max ja kumpikin tehtiin TiBase:n päälle. Seuraavalla käynnillä päästiin molemmat implattikruunut ruuvaamaan paikoilleen.

D.24 valmis, näkymä heti ensimmäisen kiristyksen jälkeen
D.16 valmis, näkymä heti ensimmäisen kiristyksen jälkeen

Näin tehtynä implantointi on ennalta suunniteltua, joka vähentää komplikaatioriskejä ja parantaa lopputulosta. Asiaan vihkiytynyt perushammaslääkäri voi toteuttaa erittäin laadukasta implanttihoitoa, ilman esim. kirurgian spesiaalikoulutusta.

Vuoden kontrollikuvat

Implantit ovat olleet nyt vuoden käytössä ilman ongelmia. Normaalin tarkastuksen yhteydessä otettiin OPTG, sekä valokuvat. Huomaa, miten hyvin molempien implanttien ympärille on papillat kasvaneet, etenkin d.24 jossa papillat olivat hyvin matalat poiston ja implantoinnin jäljiltä.

Papillat kasvaneet erittäin hyvin
Okklusaalinen näkymä
Ien kauttaaltaan siisti
Okklusaalinen näkymä
OPTG-kuva 12kk implanttien asennuksesta

Responses

  1. Lisätty vuoden kontrollikuvat, sekä OPTG.

    Tarnowin säännön mukaan voidaan oletaa, että jos luutasosta on kontaktiin 5mm matkaa, kasvaa papilla aina takaisin. Mikäli matkaa tulee milli lisää (6mm) niin tällöinkin papilla kasvaa takaisin noin joka toisessa tapauksessa. Nyt ollaan saatu papillat kasvamaan täysin takaisin approksimaaliväleihin molempiin implantteihin.

Comments are closed.