Dd. 15-13 zirconia silta poiston yhteydessä

Potilaalta joudutaan poistamaan d.14 vertikaalifraktuuran vuoksi, eikä hän halua olla lainkaan ilman hammasta. Tässä tapauksessa päädyttiin tekemään silta, eikä yksittäistä implanttia.

Alkutilanne sivusta

Hoitosuunnitelma eteni niin, että ensin purettiin d.15 amalgaamitäyte ja tehtiin pilari. Dd.13,15 hiottiin normaaleina kruunuhiontoina ja tästä tilanteesta otettiin normaali digitaalinen jäljennös sillan valmistusta varten.

Sillan suunnittelu tehtiin niin, että d.14 poistettiin virtuaalisesti ja tehtiin normaalisti siltarakenne dd.15-13 zirconiasta. Materiaalina käytettiin Ivoclar MT Multi zirconiaa.

Väliosa suunniteltiin niin, että se täyttää poistosta syntyvän aukon ja silta voidaan heti poiston jälkeen sementoida paikalleen ainakin väliaikaisesti.

Alkutilanne
Hionnat sivulta
Kuva suunnittelusta, virtuaalisesti poistettu d.14
Siltahionnat okklusaalisesti
Paranemisen jälkeen, pysyvä sementointi
Heti VA-sementoinnin jälkeen

Ensimmäisellä käynnillä hiottiin dd.13,15 siltaa varten ja jäljennettiin digitaalisesti.

Toisella käynnillä d.14 poistettiin ja dd.13-15 silta sementoitiin VA-sementillä paikoilleen. D.14 poistokuoppa graftattiin.

Kolmannella käynnillä silta käytettiin irti, poistokuoppa on hyvin parantunut sillan väliosan alla. Pilarit puhdistettiin ja silta sementoitiin pysyvästi paikalleen.

Näin potilaan ei tarvinnut olla lainkaan ilman hammasta ja hänelle saatiin lopullinen silta tehtyä vain kolmella käyntikerralla.

Alla on paranemiskuva ennen lopullista paranemista, dd.15-14 papilla on hieman ärtynyt, mutta tässä vaiheessa VA-sementoinnista on vasta noin 4 viikkoa ja poistokuopan paraneminen on kesken.

VA-sementoinnin jälkeen
Ennen pysyvää sementointia

Responses