Dd. 14-16 zirconia-implanttisilta Atlantis-jatkeilla

Potilaalla on yksittäinen implantti laitettu d.14 ja nyt d.15 joudutaan poistamaan laajan periapikaalitulehduksen takia.

Hoitosuunnitelmana on käyttää vanhaa d.14 implanttia toisena sillan tukipilarina ja suunnitellaan d.16 kohdalle implantti, jota sitten käytetään toisena. Näin saadaan hammas poistettua asiallisesti, puhdistettua periapikaalinen infektio ja uusi implantti laitettua nopeasti paikoilleen.

D.15 poistettiin ja parin viikon päästä d.16 implantoitiin.

Kolmen kuukauden päästä hoito tehtiin kahdella käynnillä valmiiksi, ensin jäljennettiin ja seuraavalla kerralla jatkeet, sekä silta olivat valmiina asennettavaksi.

Alkutilanne
Implantoinnin ja hampaan poiston jälkeen

Kolmen kuukauden jälkeen poistoalue on parantunut ja implantti luutunut paikoilleen. D.14 implantti on Astra TX 4.5/5.0 proteettisella lähdöllä ja d.16 implantti Astra Osseospeed EV 4.8

Näiden perusteella valitaan jäljentimet Atlantista varten: d.14 on C-03 ja d.16 P-04 (kaikki jäljentimet löytyvät täältä)

Alkutilanne jäljentämiseen
Implantti luutunut ja vanha implanttikruunu paikoillaan

D.14 implanttikruunu otetaan pois ja jäljennetään heti ienprofiili, koska tässä halutaan d.14 jatkeen muoto kopioida täysin.

RTG-kuva on tärkeää ottaa, että jäljentimet ovat varmasti pohjassa. Jäljentämisessä ei ole tässä mitään ihmeellistä, normaali digitaalinen implanttijäljennös.

Jäljentimet pohjassa
Jäljentimet paikoillaan, ioflo
RTG-kuva, jäljentimet pohjassa

Seuraavaksi jäljennös lähetetään ja pyydetään jatkeista samansuuntaiset, d.14 emergenssi vastaamaan täysin aiempaa ja d.16 tehdään bukkaalisesti hieman subgingivaalisesti, muutoin ikenen tasolle helpon sementin poiston vuoksi.

Jatkeita voi 3D-editorilla muokata tarvittaessa haluamaasi suuntaan tai voit pyytää muutokset ja teknikko tekee ne sinulle.

Tähän työhön tilasin 3D-printatun mallin, mutta sitä ei välttämättä tarvita lainkaan. Tähän voi jatkeet sovittaa ja siltaa muokata haluamallasi tavalla. Silta jyrsittiin Ivoclarin ZirCAD MT A3 -materiaalista ja karakterisoitiin maaleilla.

Jatkeet paikoillaan, ienmaski paikallaan

Jatkeet yhdensuuntaiset
Sintrattuna, ei maalia

Seuraavaksi kisko sintrataan ja karakterisoidaan vastaamaan potilaan omaa hampaistoa

Tässä kuvassa näkee hyvin liukuvärjätyn zirconian edut. Tästä tilanteesta on paljon helpompi maalata kuin yksivärisestä blokista.

Kisko sintrattuna, maalattuna ja kiilloitettuna mallilla paikoillaan. Tässä on ienmaski otettu pois, jotta istuvuuden näkee paremmin. Täysin ideaalisti kisko ei istunut mallille kun molemmat jatkeet olivat paikoillaan, mutta yksitellen jatkeet olivat erittäin siistit. Myös suussa silta istui todella hyvin molempien jatkeiden päälle.

Maalattuna ja viimeisteltynä
Maalattuna ja viimeisteltynä

Potilas tulee seuraavaksi sillan asennukseen. Otetaan pois d.14 implanttikruunu, ruuvataan jatkeet paikoilleen ja sovitetaan silta. Muutoksia ei tarvinnut tehdä lainkaan: sillan istuvuus oli erittäin hyvä, kontaktit olivat molemmista päistä napakat ja purentaan tehtiin aivan pientä hienosäätöä. Myös väri osui kerralla hyvin, eikä uudelleen tarvinnut maalia laittaa.

Jatkeet paikoillaan
Jatkeet paikoillaan, tilaa keramialle on tarpeeksi
Silta paikoillaan
Valmis silta
RTG-kuva jossa varmistetaan, että ylimääräistä sementtiä ei jää mihinkään
Sementti poistettu, kontrollista rtg-kuva

Kontrollissa ei tarvinnut tehdä purentaan mitään muutoksia, sekä hammasvälit ovat helppo puhdistaa väliharjalla.

Digitaalinen hoitopolku tuo tässä erittäin jouhevan hoidon. Jäljennös otettiin yhdellä kerralla, kaikki osat tilattiin valmiiksi ja tämän suunnitelman perusteella jyrsittiin silta valmiiksi (Atlantikselta saa corefilen, jonka päälle voi suunnitella sillan kuin hiotuille pilareille).
Potilaan toisella käynnillä voidaan jo jatkeet ruuvata paikoilleen ja valmis silta sementoida suuhun.
Kolmannella käynnillä katsottiin, että purenta on hyvä ja puhdistus onnistuu. Tämä on lyhyt kontrollikäynti.

Responses

  1. Tämän hoidon olisi voinut toteuttaa myös teknikon kautta, jäljennöksen vain lähetät teknikolle implanttien tietojen kanssa ja hän tekee sinulle sillan valmiiksi. Mahdollisuus olisi ruuvikiinnitteiseen siltaan multi-unit jatkeiden kanssa tai sitten edellä kuvattuun sementoitavaan siltaan yksilöllisten jatkeiden kanssa.

Comments are closed.