Dd.12-22 zirconia silta

Potilaalla on ollut d.11 korvattuna pitkään kuitusillalla, joka nyt antanut periksi. Näissä tapauksissa on yleensä viereiset hampaat paikattu myös muovilla enemmän tai vähemmän. Tässä tilanteessa kaikki dd.12-22 ovat muovilla paljon paikatut, mutta ei juurihoidettu.

Haasteen tähän työhön tekee leveä d.11 väli, joka käy etenkin okklusaalikuvasta hyvin ilmi. Mahdollista olisi tehdä vain dd.12-21 silta, mutta tällöin d.22 jäisi liian pieneksi. Tässä tehdään silta kaikkiin neljään etuhampaaseen ja levennetään hampaita niin, että saadaan näistä harmonisen näköiset.

Alkutilanne
D.11 väli on leveä

Koko hoito tehtiin kahdella käynnillä, ensimmäisellä kerralla otettiin väliaikaista varten alkutilanteesta putty, sekä hiottiin hampaat ja jäljennettiin digitaalisesti. Silta tehtiin jyrsimällä se omalla vastaanotolla. Myös maalaus ja karakterisointi tehtiin itse. Materiaalina käytettiin IPS e.max ZirCAD MT A3, joka on liukuvärjättyä zirconiaa. Tämän materiaalin vahvuus on noin 850 MPa, joten väliosien ei tarvitse olla valtavan suuria.

3D-printattulle mallille silta istuu erittäin hyvin, vain väliosan kohdasta täytyy mallia hieman muokata. Tähän kohtaan tehdään ikenelle painetta, mutta printattu PLA-muovi ei jousta.

Tässä nähdään materiaalin läpikuultava inkisaalikärki, jota materiaalista on 20%

Silta 3D-printatulla mallilla
Hionnat
Okklusaalinen näkymä hionnoista

Tekninen työ menee kahdessa vaiheessa, ensin silta sintrataan (noin 2h) jonka jälkeen se voidaan karakterisoida ja maalata normaalisti. Tämän materiaalin kanssa voi käyttää myös infiltraatiovärjeä ennen sintrausta, mutta tässä tapauksessa niitä ei käytetty. Maalaus tehtiin yhdellä poltolla, eikä tätä tarvinnut uudelleen enää muokata.

Heti sementoinnin jälkeen

Seuraavalla käynnillä väliaikaiset poistetiin ja silta sementoitiin paikoilleen. Ien on aavistuksen sementin poiston jäljiltä kärsinyt ja väliosan kohdassa on pientä ienpainetta, joka näkyy vaaleana.

Viikon päästä potilas tulee uudelleen, jolloin otetaan alla näkyvä loppukuva, sekä tarkastettiin purenta. Ien on erittäin hyvin toipunut ja papillat väliosan ympärille alkavat jo muodostua.

Kontrollikuva
Okklusaalinen näkymä valmiista

Responses

 1. Implantti olisi ollut tässä yksi vaihtoehto, mutta tällä tavalla saatiin estetiikka kerralla siistiksi, sekä myös paljon paikatut muut etuhampaat korjattua.

  Mitä ajatuksia hoito herättää, olisitko tehnyt jotain toisin?

 2. Hienolta näyttää! Kyselisin vielä materiaalivalinnasta, kun kovin vähän on vielä eri zirkoniumoksideista kokemusta. Miksi valitsit juuri ko materiaalin, etkä esim. Katanan jotain laatua? Onko kestävyydessä eroa ZirCadissa ja Katanassa (eri laadut huomioiden). Jos olisi kyseessä bruksaaja, minkä materiaalin olisit valinnut? Entäpä jos silta olisi ollut kuusi yksikköä, olisiko vaikuttanut materiaalivalintaan? 

 3. Kestävyydessä on eroa. ZirCAD MT on noin 850 MPa ja LT 1200 MPa, mutta LT-versio on hyvin paljon opaakimpi ja enemmän perinteisen zirconian näköinen. Saman materiaalin olisin valinnut myös bruksaajalle, enemmän vaikuttaa materiaalin kestävyyteen väliosien malli ja muoto, sekä heikentävät tekijät (kuten discillä hampaiden erottelu)

  Katanan STML -blokki olisi ollut myös hyvä vaihtoehto, sen vahvuus on noin 750 MPa, mutta olen todennut Ivoclarin helpommaksi käyttää omissa käsissäni.

  Jos silta on kuusi yksikköä, se on liian pitkä jyrsittäväksi omalla vastaanotolla ja se pitää kiekkojyrsimellä tehdä, tällöin materiaalina olisi hyvin todennäköisesti ollut ZirCAD Prime

 4. Kiitos vastauksesta. Minulla ei tällä hetkellä ole mahdollista jyrsiä itse, joten aina menee labraan. Onko sinulla kokemusta 3dentin zr-töistä?

  1. @tytti Tuo Zircad prime on esteettisin ja samalla kovin materiaali kiekosta jyrsittynä. Jostain syystä 3dent ei ole tätä suostunut ottamaan valikoimiinsa. Itse olen valmiin suunnitellun sillan stl lähettäny elysee dentaliin josta alihankintana jyrsivät sillan jos tarvitaan äärimmästä kestävyyttä

 5. On, hyviä ovat ja kustannustehokasta työtä. Itse tykkään tehdä niin, että suunnittelen sillan valmiiksi ja lähetän .stl tiedoston labraan, jossa se jyrsitään ja sintrataan. Maalaan ja karakterisoin lopun itse, jolloin saan yleensä kerralla sellaisen kuin haluan. Teknikolle kun lähettää pari valokuvaa mukana, tekevät he myös laadukasta jälkeä.

Comments are closed.