Dd.11,21 vanhojen kultakruunujen uusinta keramiaan

Alkutilanne

Potilaalla on vanhat kultakruunut dd.11,21 jotka ovat yhteenkytketyt. Bukkaalisesti fasadit ovat tehty alunperin keramialla joita on muutamaan kertaan korjattu yhdistelmämuovilla. Toiveena olisi saada näistä siistimmät.

Alkutilanne okklusaalisesti

Vanhat kruunut purettiin ja hionnat siistittiin keramiaa varten. Jäljennös tehtiin digitaalisesti CEREC Primescanilla. Uudet kruunut päätettiin tehdä yksittäisinä kruunuina, sillä yhteen kytkemiseen ei ollut yhtään indikaatiota. Näin myös dd.11,21 approksimaalivälistä saadaan siistin näköinen.

Hionnat siistittynä

Potilaalle tehtiin hieman pidemmät etuhampaat, sekä hieman maskuliinisemmat. Vanhojen kruunujen inkisaalikärjen muoto on hyvin pyöreä ja antaa vaikutelman että kyseessä olisi naispuoleisen henkilön hampaat. Tämä on toki hyvin paljon katsojasta kiinni, miten asian näkee.

Hionnat siistittynä

Kruunut valmistettiin CEREC:llä yhdellä hoitokerralla. Tällöin ei tarvittu lainkaan väliaikaisia ja potilaalla oli kahden ajan välissä kahden tunnin tauko, jolloin kruunut ehdittiin jyrsimään, polttamaan ja maalaamaan. Sekundaarianatomiaa on lisätty molempien hampaiden bukkaalipinnoille käsin poralla, jotta valo taittuu niin kuin normaaleilla hampaillakin. Materiaalina käytettiin IPS e.max MT A3 ja maalattiin. Poltto tehtiin kahdessa osassa.

Kruunut valmiina

Heti sementoinnin jälkeen

Kruunut näyttävät hyvin tummilta heti sementoinnin jälkeen, koska viereiset hampaat ovat kuivuneet ja lopullisen värin näkee noin vuorokauden kuluttua, kun omat hampaat ovat ehtineet rehydroitua. Potilaalla on myös voimakkaita vaaleita laikkuja, jotka korostavat vaikutelmaa.

Kontrolli viikon kohdalla

Viikon päästä potilas pyydettiin kontrolliin, jolloin omat hampaat ovat ehtineet rehydroitua. Hoitoa jatkettiin muun perushoidon osalta tästä eteenpäin.

Responses

  1. Hei,
    Nätti lopputulos! Mitä materiaaleja tuossa pintakäsittelyssä / estetiikassa käytettiin?
    Ystävällisin terveisin, Anton Mustonen 

Comments are closed.