D.46 e.max CEREC-kruunu

Yksi yleisimpiä kruunutuksen indikaatioita on laajat suoralla tekniikalla tehdyt täytteet (muovi tai amalgaami) ja lohkeamat. Tyypillisesti kuutoset on erittäin järkevää kruunuttaa, mikäli lohkeama on laaja eikä yhdistelmämuovilla ole hyvää ennustetta.

Alkutilanne
Alkutilanne

Potilaalla on d.46 lohjennut okklusaalisesti ja muovitäyte on irti useammasta kohdasta. Molemmat approksimaalivälit keräävät hyvin helposti ruokaa ja ovat hankalat puhdistaa. Kruunutus on tässä tapauksessa indikoitua.

Kruunuhionta

Hammas hiottiin perinteisenä kruunuhiontana ja poistettiin kaikki vanhat täytteet. Linguaalipuolella näkyy pieni fraktuuralinja, joka ei ulotu läpi asti. Viereisten hampaiden täytteet muotoiltiin jotta hammasvälit on jatkossa helppo puhdistaa eikä ruokaa kerry väleihin.

Jäljennös ja suunnittelu tehtiin CEREC Omnicam:llä, materiaali IPS e.max. Kiiltopoltto ja maalaus tehtiin yhdellä poltolla.

Ennen kiiltopolttoa
Kiiltopolton jälkeen

Työ sovitettiin paikoilleen ja hammas hiekkapuhallettiin ennen sementointia alumiinioksidilla, sekä sidostettiin normaalilla tavalla käyttämällä Ivoclar Esthethic -sementtiä.

Hiekkapuhalluksen jälkeen

Ylimäärien poiston jälkeen ja purennan tarkastuksen jälkeen ei ole tarvetta kontrollille. Koko työhön kuluu aikaa potilaan näkökulmasta 2 tuntia joka jaetaan kahteen käyntiin. Ensimmäinen käynti vie noin 30min jolloin hiotaan hammas ja jäljennetään. Tässä on potilaalla noin tunnin mittainen tauko ja yleensä hammaslääkäri ottaa välissä muita potilaita.

Valmis työ sementoituna

Työ jyrsitään ja kiiltopoltetaan omalla vastaanotolla. Jyrsintään kuluu aikaa noin 10 minuuttia ja kiiltopolttoon reilu 20 minuuttia jonka jälkeen työn täytyy jäähtyä ennen sementointia. Passiiviseen odotukseen kuluu aikaa yhteensä noin 35 minuuttia joten tunnin aikaikkunassa kerkeää työn varsin hyvin valmistella.

Valmis työ sementoituna

Mikäli käytetään eri materiaalia, jota ei tarvitse kiiltopolttaa, voidaan potilas pitää koko ajan penkissä ja jyrsinnän jälkeen suoraan sementoida valmis työ paikoilleen.