D.26 endokruunu

Joskus tulee tilanne, että haluat hakea retention endokavumista ja endokruunun valmistus onnistuu ongelmitta myös CEREC:llä.

Lähes aina endon valmistumisen jälkeen tilanne on tämänkaltainen, VA-täytteenä on lasi-ionomeeri tai jokin muu.

Tässä voi kruunun valmistusta lähestyä kahdella tavalla, joko rakennetaan pilari ja tehdään normaali kruunuhionta tai haetaan retentio kavumista. Mikäli tämän tapauksen hioo normaalilla kruunuhionnalla pilarin rakennuksen jälkeen, omaa hammasta ei jää käytännössä kuin juuri jäljelle. Ei sitä jää tässäkään vaihtoehdossa paljoa enempää, mutta on hyvä vaihtoehto perinteiselle tavalle.

Alkutilanne, endo tehtynä
Kavum näkyvissä

Tässä poistettiin ensin VA-täyte ja vanhat muovit, distaalisesti jätettiin vanhaa muovia koska hiontarja tulisi muutoin hyvin subgingivaalisesti. Seuraavaksi täytetään kavum pilarimateriaalilla (tässä käytetään Ivoclar Multicore Flow White) joka on täysin opaakin valkoista. Tämä valkoinen materiaali on siitä hyvä, että näet hyvin missä hampaan ja pilarimateriaalin ero menee. Voit vaihtoehtoisesti käyttää esim katkokuitumuoveja (kuten EverX).

Pilari tehty
Ylimäärät hiottu
Hionta viimeistelty

Seuraavaksi ylimäärät tasoitetaan ja kavumiin tehdään retentio. Viimeistellyssä hiontakuvassa näet hyvin, että pilarimateriaalia on ympäriinsä. Ilman sitä hampaiden seinämistä tulisi hyvin ohuet ja jyrsinnästä vaikeaa.

Kruunu jyrsitty

Kruunu jyrsitään ja sementoidaan normaaliin tapaan. Jyrsinnässä ei varsinaisesti ole mitään ihmeellistä, nämä mahtuvat tyypillisesti C14-blokkiin. Polttaessa et voi käyttää normaalia tikkua vaan sinun tulee tukea materiaali esim ruiskuttamalla polttomassaa ylimäärin ja painamalla se kevyesti polttolevyn päälle.

Valmis kruunu

Tästä kyseisestä potilastapauksesta on tehty kurssi ja ohjeet CEREC Advanced-osioon. Kaikille rekisteröityneille käyttäjille kurssi on saatavilla ilmaiseksi. Käy katsomassa ja liittymässä kurssiin täältä.

Responses