D.21 traumahampaan hoito

Nuorella potilaalla oli d.21 tapaturmaisesti katkennut, EA-luontoisesti oli aloitettu juurihoito ja tavoitteena oli saada siisti hammas katkenneen tilalle.

Hoito toteutettiin niin, että ensin tehtiin VA-kruunu, jonka läpi voidaan juurihoito tehdä loppuun. Tämä toimii erinomaisesti myös kofferdamia silmällä pitäen, sekä potilaan ei tarvitse olla huolissaan väliaikaisen irtoamisesta.

Alkutilanne, JH on aloitettu EA-luontoisesti
Alkutilanne
Alkutilanne, VA-kruunu paikoillaan

Ensin tehtiin normaali kruunuhionta ja suunniteltiin Cerasmart-kruunu, joka sementoitiin lasi-ionomeerisementillä kiinni. Tämän jälkeen kollega toteutti juurihoidon kruunun läpi.

Väliaikaisen tekeminen tällä tavalla on melko nopeaa ja etenkin allekirjoittaneelle huomattavasti stressittömämpää kuin muovikruunun valmistus. Materiaalina voi käyttää käytännössä mitä tahansa, Cerasmart on näissä hyvä valinta.

VA-kruunu

Seuraavaksi juurihoito tehtiin loppuun ja voidaan ottaa lopullista kruunua varten värimääritys, sekä hioa kruunuhionta. Värimääritys tehtiin taas tuttuun tapaan elab-menetelmällä eli otetaan ristipolarisaatiofiltterillä kuva ja lähetetään teknikolle. Väri määritetään tässä tapauksessa toisesta etuhampaasta.

Värimääritys
Hionta
Juurihoito valmis

Riippuen teknikosta ja aikataulusta, pysyvän kruunun sementointiin menee noin 1-2 viikkoa, joten väliaikaiseksi riittää puttyllä otettu alkutilanne ja sen ruiskuttaminen jollain VA-materiaalilla.

Työ 3d-printatulla mallilla

Tässä haluttiin säilyttää diasteema, koska muuten symmetria hampaissa olisi kärsinyt huomattavan paljon. Kruunu on kerrostettua e.maxia ja sementoitiin Variolink Esthethicillä.

Heti sementoinnin jälkeen
Kontrollikuva
Ristipolarisaatiofiltteri

Lopputulos on oikein hyvä ja myös ristipolarisaatiofiltterillä otetussa kuvassa nähdään luonnollisen näköinen kruunu.

Teknisen työn teki EHT Esko Kähkönen, ota yhteyttä jos haluat itse aloittaa tekemään digitaalista värimääritystä! Tarvitset tätä varten järjestelmäkamera, salaman, ristipolarisaatiosuotimen, värimäärityskortin ja hieman aikaa harjoittelua varten.

Yhteystiedot:
Puh: +358 50 3711200
Email: esko.kahkonen@estech.fi
https://estech.fi/

Responses