D.21 poisto, immediaatti implantointi ja väliaikaistus
Potilaalla sattumalöydöksenä löytyi d.21 palatinaalisesti punainen kohta, joka paljastui resorbtioksi. Etiologia jäi epäselväksi, traumaa ei tiettävästi ole taustalla. Hammasta ei voitu enää säilyttää. Hoitosuunnitelma tässä tapauksessa on poisto ja immediaatti implantointi.
Kliinisen näkymän perusteella otettiin ensin periapikaalikuva, jossa nähdään laaja resorbtio, mutta ei periapikaalisia muutoksia. Pulpa kuultaa resorbtion keskellä.
Oireita potilaalla ei ollut missään vaiheessa, ei kipua, vihlontaa tai muuta arkuutta.
Seuraavaksi tilanteesta otettiin KKTT, jonka perusteella suunnitellaan implantointi.
Implantointia hankaloittaa oleellisesti d.22 juuren asema, sekä inkisaalikanava. Potilaasta otettiin pintamallit, ne yhdistettiin KKTT-datan kanssa ja tämän perusteella valmistettiin ohjuri implantointia varten. Ohjuri on fully guided eli osteotomia ja implantin vienti tapahtuu ohjurin läpi. Ohjuri jyrsittiin omalla vastaanotolla.
Implanttina käytettiin Astra Osseospeed EV 4.2 x 11mm ja implantin pituus pyrittiin maksimoimaan riittävän primaaristabiliteetin saavuttamiseksi.
Hammas poistettiin atraumaattisesti ja implantointi tehtiin suunnitelman mukaisesti, primaaristabiliteetiksi saatiin 25Ncm ja implantin/luun väli pakattiin täyteen keinoluuta (Geistlich Bio-Oss).
Välittömästi implantoinnin jälkeen tilanne jäljennettiin Primescanilla ja tehtiin Maryland silta dd.22-21, tämä myös suojaa implanttia paranemisvaiheen ajan. Materiaalina käytettiin Cerasmart 270 Mpa, joka kiillotettiin ja sidostettiin normaaliin tapaan d.22 pintaan.
Potilas tuli kontrolliin reilun viikon päästä, jolloin tilanne on oikein siisti.
Luutumista odotellaan useampi kuukausi, jonka jälkeen voidaan implanttikruunu valmistaa.
Kontrollikuva 1,5kk
1,5kk operaatiosta tilanne näyttää siistiltä, papilla ei ole vetäytynyt ja väliaikainen on toiminut hienosti.
Väliaikainen implanttikruunu
Implantoinnista on tässä kuvassa 5kk ja tilanne näyttää edelleen erittäin siistiltä. Papilla näyttää mesiaalisesti oikein hyvältä eikä vetäytymistä ole juurikaan tapahtunut.
Seuraavaksi lisättiin d.11 muovia hieman mesiaalisesti, jolloin saadaan molemmista hampaista harmonisen näköiset, sekä mustaa kolmiota pienemmäksi. Väliaikainen maryland poistettiin ja jäljennettiin väliaikaista implanttikruunua varten.
Väliaikainen implanttikruunu tehtiin TelioCAD-materiaalista ja sementoitiin TiBaseen. Pintaa ei ole maalattu mitenkään, pelkästään kiilloitettu.
Tämä tehdään sen takia väliaikainen kruunun kautta, että saadaan ien trimmattua halutun kaltaiseksi sekä varmistettua estetiikka potilaan kanssa. Ruuvin reikä myös tulee inkisaalikärjestä ulos, joten lopullinen jatke tehdään käännetyllä ruuvikanavalla.
Lopullisen implanttikruunun valmistusta odotellessa voidaan hankaloittavista tekijöistä keskustella:
Huulijänne tulee hyvin lähelle papillan reunaa ja etenkin d.21 mesiaalireunaa, tämä aiheuttaa papillaan vetoa. Mikäli paranemisvaiheen jälkeen papilla ei ole hävinnyt merkittävästi, onko tätä tarpeellista operoida/katkaista?
Kyllä minusta olisi varmempi ,jos jänteen vapauttaisi. Saatta aiheuttaa ongelmaa myöhemmin.
@sara Totta, katsotaan miltä tilanne näyttää muutaman kuukauden kuluttua, pienellä vaivalla sen tosiaan katkaisee.
@sara Nyt on kontrollikuva 5kk päästä implantoinnista, toistaiseksi näyttää erittäin siistiltä. Tein väliaikaisen implanttikruunun ja tuen tällä lisää mesiaalista papillaa
Hienolta näyttää ja hyvin esitetty tapaus! Voisi olla viisasta tuo jänne katkaista jo tuossa poiston yhteydessä jotta papilla mahdollisimman vähän vetäytyisi. Tuo papilla tulee määrittelemään pitkälle hoidon onnistumisen potilaan mielestä
Lisätty kontrollikuva 1,5kk kohdalta, tilanne näyttää nyt varsin siistiltä, eikä papilla silmämääräisesti ole vetäytynyt.