D.21 kruunu digitaalisella värinmäärityksellä

Alkutilanne

Potilaalla oli yksittäinen etuhammas kolahtanut ja murtunut. Näiden korjaaminen on parhaimmillaan helppoa ja pahimmillaan erittäin vaikeaa. Väri on usein vaikea saada oikeaksi, tekee sen sitten itse tai lähettää teknikolle. Värin määrittämiseen on monta tapaa, mutta tässä esitellään nyt eLab, joka on erittäin pätevä tällaisiin tapauksiin.

Tekniikkaa varten tarvitset järjestelmäkameran, ulkoisen salaman (twin flash tai tietyt rengassalamat), värikortin ja ristipolarisaatiosuotimen. Myös teknikolla täytyy olla samat välineet, jotta värin vertailu onnistuu. Lisäksi teknikko tarvitsee ohjelman, jossa värin määritys ja resepti tehdään.

Ristipolarisaatiosuodin on kaksi polarisaatiokalvoa aseteltuna niin, että ne ovat täysin vastakkain keskenään, jolloin kaikki heijastukset saadaan kuvasta pois.

Alkukuva filtterillä

Ensin otetaan baseline kuva, jolla määritetään väri. Kuva tulee ottaa heti, koska kuivuessaan hampaan väri vaalenee. Värikortti laitetaan hampaiden eteen ja otetaan ristipolarisaatiosuotimen kanssa kuva. Tämän jälkeen voidaan hammas hioa normaalisti. Hionnan jälkeen myös pilarista on hyvä ottaa kuva värikortin kanssa, jotta sen väri voidaan myös määrittää tarkasti.

Hionta ja pieni muovilisäys
Okklusaalinen näkymä

Seuraavaksi työ jäljennetään ja lähetetään teknikolle kuvien kanssa. Kuvat syötetään ohjelmaan, joka antaa reseptin riippuen mitä materiaalia käytetään. Tämän perusteella voidaan väri maalata ja kerrostaa. Etuna tässä on se, että teknikko voi ottaa samanlaisen kuvan mallilta ja digitaalisesti sovittaa hammasta paikoilleen ja nähdä värieron suoraan, sekä muokata hammasta tarvittaessa.

Ohjelman värinmääritys
Virtuaalinen try-in
3D-printatulla mallilla

Seuraavaksi voidaan hammas sovittaa ja sementoida. Hampaat taas kuivuvat ja väri vaalenee, joten heti sementoinnin jälkeen otetussa kuvassa kruunun pitäisi olla hieman tumma. Tässä tapauksessa hammas on tumma, mutta muuten vaikuttaa oikein hyvältä. Testasin ennen sementointia try-in sementillä, että lopputulos on hyvä.

Heti sementoinnin jälkeen, hampaat kuivuneet
Muutama päivä sementoinnista

Lopullisesta rehydraatiokuvasta voidaan arvioida hampaan väri luotettavasti ja tässä ollaan erittäin lähellä sitä, mitä haettiinkin. Materiaalina on tässä tapauksessa käytetty kerrostettua e.maxia (jyrsitty LT A3-blokista) ja sementoitu Variolink Esthethic Warmilla. Teknisen työn teki Hammaslaboratorio Estech.

Heti sementoinnin jälkeen filtterillä
Muutama päivä sementoinnista filtterillä

Näissä vertailukuvissa nähdään hyvin kuivumisen aiheuttama efekti.

Responses

  1. Tosi hieno lopputulos molemmilta tekijöiltä 👍 Miten try-in sementin kokeilu menee käytännössä? Sementin värillä e.maxin kanssa saa melko näkyviä eroja aikaiseksi, joten värin valinnassa saa myös sementin kanssa olla ilmeisesti tarkkana.

    1. Tässä on käytetty Ivoclar Esthethic sementtiä ja setistä löytyy jokaiselle värille oma try-in sementti. Näillä on helppo kokeilla, miten sementin väri vaikuttaa lopputulokseen. Tässä tosin saa olla nopea, koska hampaat kuivuvat nopeasti ja tämäkin vaikuttaa väriin. Tässä oli käytössä Warm, mutta myös Neutral -sementillä olisi saatu hyvä lopputulos.