D.11 pilari Cerasmart ja e.max kruunu

Vanha muovikruunu d.11 on täysin irti, bukkaalisesti muovi on tehty pitkälle ienrajaan saakka. HF-kuvassa juurentäyte on vajaa, mutta infektiota ei ole nähtävissä. Kruunulla hammas voidaan vielä pelastaa, mutta kauttaaltaan ei saada ferrulea ja pilarin rakennus on tässä tilanteessa viisasta. Ideaalissa tilanteessa tehtäisiin uusintajuurihoito, sekä metallokeraaminen kruunu valetulla nastalla.

Alkutilanne, laaja muovitäyte joka on irti.
HF alkutilanne
Näkymä okklusaalisesti

Hoitosuunnitelmana tehdään ensin yhdistelmä nasta+pilari Cerasmartista, joka on hybridimateriaali (muovia + keramiaa). Tämä sementoidaan normaaliin tapaan juurikanavaan ja hiotaan kruunuhionta heti tämän jälkeen. Päälle tehdään e.max kruunu pilarin rakennuksen jälkeen.

Näkymä jäljennökseen pilaria varten

Hammas siistittiin ja guttaperkkaa poistettiin apexiin päin noin 10mm matkalta, sekä pilaria varten tehtiin aavistus tilaa. Tämä jäljennettiin suoraan Primescanilla ja jäljennös on helppo ottaa koska syvyysterävyys skannerissa on erittäin hyvä. Pilari suunniteltiin kruununa ja hiontaraja piirrettiin hammasta myöden. Pilari jyrsittiin potilaan odottaessa penkissä ja heti kun se jyrsimestä saatiin ulos, voidaan se sementoida normaaliin tapaan paikoilleen.

Näkymä okklusaaliseseti, guttaperkka näkyy pohjalla
Pilari sementoituna ennen kruunuhiontaa
Pilari hiottu
Pilari sementoituna
Kruunuhionta tehty

Pilarin sementoinnin jälkeen työ on täysin normaali kruunun valmistus, eikä tässä ole sinänsä mitään ihmeellistä. Kruunu tehtiin e.maxista ja sementoitiin samana päivänä paikoilleen. Poltto tehtiin yhdellä kerralla.

Kruunu tehtiin yli vuosi sitten eikä mitään ongelmia ole ilmennyt. Palatinaalisesti saatiin hyvä ferrule, sekä juurikanavasta saadaan hyvä tuki pilariin. Vaihtoehtoina pilarin rakennukseen olisi ollut useita, yksilöllisestä kuitunastasta lähtien.

Kruunu sementoituna paikoilleen
e.max kruunu maalattuna ja menossa uuniin
RTG-kuva valmiista
Pilari hiekkapuhallettu ja PTFE-teippi suojaa viereiset
Okklusaalinen näkymä valmiista
Kontrollista kuva
Kontrollista parin viikon päästä

Responses

  1. Tämän hoidon olisi voinut toteuttaa monella eri tavalla, miten olisitte tämän ratkaisseet?

  2. Moi!Olemme tehneet labrasta tilaamalla jyrsityn titaaninasta, siinä menee aikaa ja värin piilotus työlästä.
    Sopisiko mielestäsi Enamic tähän materiaaliksi?
    Anni

    1. Jos titaanipilarin tekee, zirconialla sen saa melko helposti piiloon ilman mitään opaakkia lineria alla.

      Tämä nasta cerasmartista on kokeellinen homma ja miksipä ei sitä voisi kokeilla tehdä myös enamicista. Enamicin vahvuus on noin puolet verrattuna cerasmartiin (130Mpa vs 270Mpa) ja myös Cerasmartin voi suoraan jyrsimestä sementoida. Istuvuus on nastalla erittäin hyvä tällä tavalla tehtynä ja luulen, että ei tällä tavalla tehtynä ennuste ainakaan heikkene.

  3. Prime scan on kyllä uskomattoman hyvä kuvaamaan noita jopa implanttitason heijastavia pintoja todella syvältä.  Inlabilla tämä voitaisiin tehdä suoraan samasta skannauksesta eli ensin suunnitellaan vain tuo core ja sitten päälle vaikka emax kruunu.

Comments are closed.