Alaetualueen poistot, augmentointi ja zirconia-silta

Potilaalla d.31 on useampaan kertaan juurihoidettu, periapikaalinen infektio peristoi ja on fistelöinyt jo pitkään. Juurentäyttömateriaalia on jonkin verran yli apexin. Ennuste hampailla on hyvin heikko ja tässä tapauksessa päädyttiin poistamaan dd.31,32 ja korvaamaan nämä sillalla dd.33-41

KKTT

KKTT-kuvassa nähdään ylitäyttö d.31, laajahko periapikaalinen radiolusentti muutos joka ulottuu myös d.32 periapikaalialueelle. Bukkaalikorteksi on d.31 apikaalialueelta puhki.

Koko hoito tehtiin yhdellä istunnolla:
Hampaat poistettiin ja samalla hiottiin dd.33,41 siltaa varten. Poistokuopat kauhottiin huolellisesti puhtaaksi ja augmentointiin synteettisellä materiaalilla (Ethoss). Väliaikainen silta jyrsittiin omalla vastaanotolla TelioCAD -muovimateriaalista ja sementoitiin väliaikaisella sementillä paikoilleen poistokuoppien päälle.

Väliaikaisen jälkeen tilanne

Väliaikainen silta oli paikoillaan 4kk, jonka jälkeen silta vaihdettiin zirconiaan. Tämä myös jyrsittiin omalla vastaanotolla (Ivoclar ZirCAD MT) ja sementoitiin paikoilleen. Pysyvään siltaan lisättiin hieman ienpainetta.

Tällä tavalla tehtynä saadaan pidettyä erittäin hyvin luuvolyymi bukko-linguaalisesti, sekä poistettujen hampaiden väliin saadaan papilla säilytettyä.

Lähikuva papillasta
Luuvolyymia on menetetty erittäin vähän
Valmis silta sementoituna
Valmis silta
Zirconiasilta

Responses

 1. Olisiko tässä ollut muita vaihtoehtoja kuin poistot, esim uusintajuurihoito + resektio?

  Olisitteko ulottaneet sillan myös d.41 jolloin rakenteesta olisi tullut jäykkä eikä salli juuri minkäänlaista liikettä.

 2. Hyvännäköisen sillan teit!
  Biomekaanisesti tuo alaetualue on haastava.  Sillan tukihampaana 33 on lähes implantin kaltainen jämäkkyydessään eli se ei liiku oikeastaan ollenkaan. 
  41 taas on toisesta ääripäästä liikkeessään eli hammas yleensä liikkuu aika runsaasti horisontaalisesti ja vertikaalisesti myös.  Tämä luo pahimmillaan tilanteen jossa silta toimii lähes vapaapäätteisen sillan tavoin (mekaaninen rasitus sillalle). Zirkonia tämän voi kuitenkin kestää riippuen muusta purennasta.
   
  Haastava lähtötilanne toki, oliko implantti mahdottomuus augmentaation jälkeen?  Välillä aika pienellä implantilla saadaan alaetualuella korvattua kaksi hammasta

Comments are closed.