Hampaan poisto

Joskus hammas tai hampaita joututaan poistamaan ja syitä on tähän useita. Tyypillisimmät syyt ovat:

  • Pitkälle edennyt hampaan reikiintyminen (Kuva 1)
  • Hampaan halkeamat (Kuva 2)
  • Juurenpään tulehdus
  • Pitkälle edennyt kiinnityskudoksen menetys (parodontiitti)
  • Oikomishoitoon liittyvät poistotoimenipiteet
  • Viisaudenhampaisiin liittyvät ongelmat (Kuva 3)

Poistotoimenpide alkaa aina selvittämällä yleisterveys ja käytössä olevat lääkkeet. Hammaslääkäri antaa tarvittaessa antibiootin ennen poistoa, sekä tyypillisesti aina suuhuuhteen, joka sisältää klooriheksidiiniä.

Alue puudutetaan paikallispuudutteella ja hammaslääkärillä on käytössään valikoima erilaisia vipuja ja pihtejä, tarvittaessa hammas halkaistaan poralla. Mikäli hammas on täysin limakalvon peitossa tai tarve vaatii, voidaan ientä myös avata hieman näkyvyyden parantamiseksi. Hammaslääkäri sulkee haavan tarvittaessa ompelemalla. Poistokuoppaan voidaan myös erilaisia verenvuotoa estäviä aineita laittaa ja näistä päätetään tapauskohtaisesti. Tyypillisesti poistokuopan päälle laitetaan sideharsotaitos, jota tulee purra 15-20 minuutin ajan tai kunnes verenvuoto on tyrehtynyt.

Asiakkaalle annetaan poiston jälkeiset ohjeet yleensä kirjallisena mukaan, tässä kirjalliset ohjeet kirurgisen toimenpiteen jälkeen, joita voi myös soveltaa hampaan poiston jälkeen.

Mitä voit itse tehdä?

Ennen toimenpidettä
Syö kevyesti ennen toimenpidettä (pl. jos sinut nukutetaan/sedatoidaan, varmistathan tällöin omalta hammaslääkäriltäsi), sillä sen jälkeen tulee olla syömättä kahden tunnin ajan tai kunnes puudutus on loppunut. Tupakointi tulisi mahdollisuuksien mukaan lopettaa hyvissä ajoin ennen toimenpidettä. Haavan optimaalinen paraneminen vaatii hyvää verenkiertoa ja tulehdusvapaata toipumista. Tupakoinnin vaikutukset kirurgiassa välittyvät mm. verenkiertovaikutusten kautta, infektioriskin kohoamisena ja limakalvon rakenteen muutoksena. Tupakoinnin lopettaminen vähentää leikkauskomplikaatioita.

Vastaanotolla kerro hammaslääkärille kaikki sairautesi, käytössäsi olevat lääkkeet ja mahdolliset lääkeaineallergiat. Ne saattavat vaikuttaa puudutusaineen ja jälkihoidossa käytettävien lääkeaineiden valintaan.

Toimenpiteen jälkeen
Tavallisesti hampaan poiston jälkeen voi jatkaa normaalia elämää noudattaen muutaman päivän ajan hammaslääkärin antamia ohjeita. Tarvittaessa hammaslääkäri voi kirjoittaa muutaman päivän sairausloman. Suukirurgisten toimenpiteiden jälkeen toimenpidealueella voi esiintyä jälkivuotoa, aristusta, särkyä, turvotusta, mustelmia ja pientä lämmönnousua. Ne ovat tavanomaisia jälkiseurauksia toimenpiteestä. Katso kuitenkin alla olevat ohjeet siitä, milloin kannattaa hakeutua uudelleen vastaanotolle.

Välittömästi toimenpiteen jälkeen
Pure haavan päälle asetettua sideharsotaitosta 20–30 minuutin ajan.
Älä syö, juo tai tupakoi kahteen tuntiin leikkauksen jälkeen.
Älä koskettele hampaan poistokohtaa tai toimenpidealuetta sormella tai kielellä.
Mahdollisen turvotukseen ja kipuun auttaa painaminen jääpussilla, jonka saat tarvittaessa vastaanotolta.
Poiston jälkeen käytä tarvittaessa hammaslääkärin suosittelemaa tai määräämää särkylääkettä ohjeen mukaan.

Toimenpidettä seuraavat päivät
Huuhtele suuta klooriheksidiinipitoisella liuoksella (Paroex, Corsodyl) noin viikon ajan kaksi kertaa päivässä. Älä purskuttele voimakkaasti pariin ensimmäiseen päivään hampaan poistoaluetta, vaan anna suuhuuhteen vaikuttaa suussa. Vältä voimakasta fyysistä rasitusta ja saunomista leikkauspäivänä.

Milloin hammaslääkäriin?
Verenvuoto on voimakasta tai jatkuu yli 1 vrk.
Särky lisääntyy vielä 2–3 vrk:n jälkeen.
Turvotus lisääntyy nopeasti, ilmenee hengitys- tai nielemisvaikeuksia tai lämpö nousee yli 37,5 asteen.

Kuva 1 - pitkälle reikiintynyt hammas
Kuva 1 - pitkälle reikiintynyt hammas
Kuva 2 - haljennut hammas
Kuva 2 - haljennut hammas
Kuva 3 - viisaudenhammas
Kuva 3 - viisaudenhammas